Help! Ik voel alles tegelijkertijd!

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 10:13

Een samenwerking tussen Praktijk Lightbulb en Ergolien

 

Heb je het tikken van de klok nodig om in slaap te raken? Of word je er net gek van?

Ben je snel afgeleid, heb je de wereld rondom gehoord, gezien, EN gevoeld?

Dan raad ik je aan om verder te lezen.

 

Waar kan dit mee te maken hebben?

Sensorische informatieverwerking of prikkelverwerking.

WAT!!??

Kort gezegd, het verwerken van inkomende prikkels en zorgen dat je hierop kan reageren.

Ok, wat meer uitleg

Onze 8 zintuigen (5 externe en 3 interne) kunnen op een ongelooflijke manier samenwerken maar ook tegenwerken. Een beetje zoals broers en zussen dat kunnen.

 

Je stelt als het ware je zintuigen op elkaar af.

Bekijk het als een soort mengpaneel waarbij je onbewust de knoppen bedient

We hebben ze allemaal nodig om gepast te kunnen reageren in de context waar we ons bevinden. Op straat, in de klas, in de wagen, op het werk,…

 

Alle zintuigen op 1 rij:

 

Met ons auditieve zintuig horen en filteren we de geluiden om ons heen. Staat de auditieve knop te hoog, dan zie je dat de oren worden dichtgehouden of kan je naar een hoofdtelefoon grijpen. Te laag, dan sta je bij een concert steevast op de eerste rij.

 

 

Het visuele zintuig scant de omgeving om te zien wat bv. ver en dichtbij is. Is er overprikkeling dan verdragen we het licht van een tegenligger in de avond minder goed. Is het net onderprikkelt kunnen we rust vinden in het kijken naar de vlam van een kaars.

 

 

Tactiel voelen we wat hard, zacht, warm of koud is. Staat deze laag hou je wel van zaken als een egelbal of kleien, maar staat hij hoog afgesteld vind je een knuffelbeer vast veel aangenamer.

 

 

 

Geur en Smaak werken samen. Je ruikt of je iets gaan lusten of iets bedorven is. Het roept ook herinneringen naar bv. de tijd bij oma op. Staan de smaakknoppen laag, dan eet je misschien graag Thais

 

 

 

De proprioceptie laat ons weten waar onze lichaamsdelen zich bevinden, zelfs met de ogen dicht. Het is als het ware de basis om sterk in het leven te staan. Als 1 van de 3 pijlers van het evenwicht brengt het ons letterlijk en figuurlijk in balans. Als dit kanaal gevoelig staat afgesteld zal met een potlood schrijven een te licht resultaat geeft, kan het zijn dat je jezelf onderschat en je minder vaak zal durven spreken in een volle klas. Als dit net ondergevoelig is, breekt de punt van je potlood wel eens af en zoek je extra bewegingsprikkels op. Je zal ook vaker als haantje de voorste worden aanzien en kan je wel eens erg druk overkomen.

 

Je vestibulaire systeem vertelt waar je lichaam zich bevindt. Zit het, staat het recht, of hang je ondersteboven? Het is als het ware je interne GPS. Staan de knoppen laag vind je het misschien wel fijn om hoog te worden geduwd op de schommel of vind je de rups op de kermis geweldig. Kinderen waarbij dit systeem net gevoelig staat afgesteld zullen snel misselijk worden in de wagen. Samen met proprioceptie en je visuele zintuig is dit de basis voor een goed evenwicht.

Wat als het mis gaat?

 

Dan kan je bij de ergotherapeut terecht!

Je kan je voorstellen dat de mengpanelen bij iedereen anders zijn afgesteld en dat is maar goed ook, maar er is natuurlijk meer dan dat.

Iedereen heeft wel eens last van over- of onderprikkeling maar wat als dit je functioneren gaat storen?

Als ergotherapeut kunnen we een sensorisch profiel afnemen en te weten komen waar je over- en onder-prikkelingen zitten. We gaan dan samen op zoek naar strategieën die je kunnen helpen bij het verwerken van de zintuiglijke informatie.

 

Zoek je een ergotherapeut voor Regio Antwerpen? Dan kan je bij Kelly Jegers van praktijk Lightbulb terecht.

 

Zoek je een ergotherapeut voor Regio Boortmeerbeek dan kan je bij Karolien Casteels van Ergolien terecht.

 

Fijne Dag!

 

Kelly en Karolien

 

Je interoceptie is dan weer het gevoel van je ingewanden. Heb je honger? Heb je dorst? Of draait je maag bij een bepaalde geur om?

Op de dag van een examen voel jij je waarschijnlijk ‘Zenuwachtig’ terwijl je lichaam voelt dat je buik pijn doet, je handen klam voelen en er een knoop in je maag zit. Als je interoceptoren hoog staan afgesteld kan het zijn dat je bij een minste prikkel al naar het toilet moet, wat je aandacht in de klas niet ten goede komt. Wanneer deze laag staan zal je het langer uitstellen om te drinken, wat dan weer nefast is voor je nieren.

Reactie plaatsen

Reacties

Olpshels
een jaar geleden

Hi!
Earn every minute without limit of $8, $18, $33, $58, $104...
Instant withdrawal!!!
Minimum deposit only $10
*BONUS CODE: OLYMPOLYMP
From $50 +30% to deposit!
+ Demo account!
+ Free Signals!
WARNING! If you are trying to access the site from the following countries, you need to enable VPN which does not apply to the following countries!
Australia, Canada, USA, Japan, UK, EU (all countries), Israel, Russia, Iran, Iraq, Korea, Central African Republic, Congo, Cote d'Ivoire, Eritrea, Ethiopia, Lebanon, Liberia, Libya, Mali, Mauritius, Myanmar, New Zealand, Saint Vincent and the Grenadines, Somalia, Sudan, Syria, Vanuatu, Yemen, Zimbabwe.
Sign up and start earning from the first minute!
https://trkmad.com/101773

IrinaDerty
9 maanden geleden

https://clck.ru/34acZr

IrinaDerty
7 maanden geleden

https://clck.ru/36Evpf

Matthewcob
5 maanden geleden

Press Release Offer in 50$ permanent

Sample News sites

https://www.chroniclenewstoday.com/
https://www.bloombergnewstoday.com/
https://www.britishnewstoday.com/
https://www.cnnworldtoday.com/

Regards

Nelsonbok
5 maanden geleden

Top News Sites for guest post

Here is the list you can find ,We can place insatnt with google index.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/10JY2ymIbDK9DnZsXT5LmoI_X1Gf4FHo9XXhKbolRiog

RobertWen
5 maanden geleden

https://clck.ru/36Evgj

IrinaDerty
5 maanden geleden

https://clck.ru/36Ew9z

IrinaDerty
4 maanden geleden

https://clck.ru/36Evpz